sdílet
náhled receptu
tisknout
You must be logged in to bookmark
Log In / Sign Up
záložka
You must be logged in to rate
Log In / Sign Up
ohodnotit recept
zluty-hrach

Žlutý hrách s rýží / Matar dal kiždí

Kiždí je jednoduché indické jídlo, které se obejde i bez mnoha druhů koření. Nejjednodušší varianta obsahuje pouze římský kmín, kurkumu a chilli. Některé varianty přidávají i kari a garam masalu, ale není to vůbec nutné. Výsledný pokrm má krémovou konzistenci a podává se obvykle s jogurtem.

Ingredience

300 g půleného žlutého hrachu
200 g rýže
3 lžíce oleje
1 a ½ lžičky mletého římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
1 rajče
1 lžička kurkumy
chilli podle chuti
sůl
1 lžička garam masala
několik kari lístků
čerstvý koriandr

Instrukce

1
Hrách namočte, nejlépe přes noc, ale stačí i na několik hodin, rýži propláchněte.
2
V hlubším hrnci rozehřejte olej, vhoďte do něj římský kmín (a případně hořčičné semínko) a na středním plameni opékejte asi minutu, až začne koření vonět a praskat.
3
Přidejte na drobno nakrájené rajče a za stálého míchání nechte změknout a téměř rozvařit. Poté přidejte kurkumu, chilli a případně kari lístky a ještě minutu opékejte.
4
Přisypte hrách a rýži a zalijte 2, 5 hrnku vody. Osolte. Za občasného zamíchání vařte asi 25 minut. Rýže se mírně rozvaří a zahustí na omáčku, hrách změkne.
5
Na závěr můžete vmíchat koření garam masala a čerstvý koriandr, podle potřeby dosolte a můžete podávat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Magazín Zdravého koše
Close Cookmode