sdílet
náhled receptu
tisknout
You must be logged in to bookmark
Log In / Sign Up
záložka
You must be logged in to rate
Log In / Sign Up
ohodnotit recept
zmrzlina-recept

Bezlepková čočkovo-ořechová zmrzlina

Zní vám to trochu šíleně? Zkusíme vás přesvědčit, abyste to zkusili. Z červené čočky se při vaření stane bohaté pyré, které je velmi chutné samo o sobě. Když ho zkombinujete s kokosovým mlékem, javorovým sirupem a trochou soli, dostanete chuť, která je karamelovitá a až podezřele návyková. Pak už přidáte do receptu jenom vlašské ořechy a bezlepková zmrzlina je na světě!

Čočka je neuvěřitelně zdravá. To vám asi nemusíte vysvětlovat, ale pokud to slyšíte poprvé, tak přece… Obsahuje vysoké množství vlákniny, bílkovin, draslíku, folátu, železa a manganu.

I pro vegany

Receptu zatleskají i vegani. Na výrobu zmrzliny je obvykle potřeba mléko, vaječný krém nebo smetana. Výrobci ještě přidávají umělá sladidla nebo samotné vajíčko. Ale u této zmrzliny to tak není. Navíc tu nemusíte nic dlouze vyvařovat a nejsou třeba žádné těžké postupy. Stačí uvařit čočku a přidat další ingredience.

Ale jedno varování pro vás přece máme: zmrzlinu raději zbaštěte hned potom, co ji uděláte. Pokud ji necháte v mrazáku moc dlouho nebude už hladká a krémová, ale tvrdá a zároveň křehká, což znamená, že se bude drolit. Nezapomeňte přidat sůl, která všechny zvláštní chutě spojuje v jednu.

Ingredience

2 šálky červené vařené čočky
1 400 ml plechovka plnotučného kokosového mléka
½ šálku čistého javorového sirupu (pokud jste na sladké, dejte ještě dvě lžíce navíc)
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžička soli
½ šálku pečených, nakrájeným vlašských ořechů
1 lžíce bourbonu (ale pokud ho neradi nebo budete zmrzlinu sdílet s dětmi, nedávejte ho tam)

Instrukce

1
Uvařte čočku, jak jste zvyklí nebo jak je napsané v návodu. Často míchejte, protože se ráda připaluje. Pokud je stále moc „polévkovitá“, přikryjte ji pokličkou a nechte trochu vody ještě odpařit, dokud se z ní nestane regulérní kaše.
2
Pak čočku hoďte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Ale pozor, musí být vychlazená, jinak se nespojí s kokosovým mlékem. Pokud se vám to přece jen stane, všechno vysypejte zpátky do hrnce, trochu zahřejte, dokud se nespojí.
3
Směs pak strčte na hodinu do lednice a následně do mrazáku, kde ji nechte odpočívat cca 30 minut. Pak dejte do kornoutku nebo do misky, posypte drcenými vlašskými ořechy a podávejte!
4
A nezapomeňte, musíte sníst všechno! Ale nebojíme se, že by se vám to nepodařilo.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Magazín Zdravého koše
Close Cookmode