sdílet
náhled receptu
tisknout
You must be logged in to bookmark
Log In / Sign Up
záložka
You must be logged in to rate
Log In / Sign Up
ohodnotit recept
buchty-recept

Babiččiny české buchty bez lepku

Když zjistíte, že vás čeká život bez lepku, pomalu se loučíte se všemi světskými radostmi života. Jako třeba tradičních českých jídel. Ale věřte, že to není tak úplná pravda. U babičky si sice klasické buchty nedáte, ale můžete si je udělat doma. Nebo naučit babičku ty z bezlepkové směsi.

Ingredience

Náplň podle chuti, takže tvaroh, povidla, mák…
350 g bezlepkové směsi NOMIX NOMINAL nebo Schar Mix B
60 g pohankové mouky
2 vejce
70 g cukru + 2 vanilkové cukry
45 g másla na pečení, nejlepší bude Hera
15 g droždí
1 lžička soli
citronová kůra

Instrukce

1
Vytáhněte máslo a nechte ho trochu změknout. Pokud to chcete urychlit, klidně ho ohřejte v mikrovlnce nebo v kastrůlku. Přelejte do větší mísy a vmíchejte cukr a teplé mléko. Až ingredience trochu vychladnou, přidejte do nich kvasnice, můžete je nakrájet, ale půjdou i hezky rozdrobit. Pak opatrně promíchejte a nechte udělat kvásek, což bude trvat cca 10 minut.
2
Pak za kváskem pošlete i 2 rozšlehaná vejce, zbytek másla na pečení, pohankovou mouku a bezlepkářskou směs. Těsto pořádně míchejte, dokud se z něj nestane tvarovatelná hmota. Pokud je moc řídké, přidejte mouku, pokud moc husté, přilijte mléko. A zase tvarujte.
3
Opět těsto dejte na chvíli někam pryč a přikryjte utěrkou. Za chvíli se za ním zase vraťte a rozdělte jej na samostatné kuličky. Z kuliček pak udělejte placičky a do nich dejte náplň, kterou máte nejraději. A udělejte zase kuličku. Ta se ale pořádně nezacelí, proto ji dejte spojem těsta dolů na pekáč. A horká trouba pak zařídí zbytek.
4
Tu musíte rozehřát na 180 stupňů. Mezitím vložte kuličky na pekáč. Měly by mí dostatek místa, aby mohly nakynout, ale nemělo by ho být zase tolik, aby se nespojily.
5
Nezapomeňte pak buchty potřít olejem, protože to, co se vám teď musí spojit, bude se muset zase pak rozpojit.
6
Pak stačí vložit do trouby a péct do zlatova. A je to!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Magazín Zdravého koše
Close Cookmode