sdílet

Proč je pro naše tělo důležitý lykopen

Co to vlastně lykopen je? Je to pigment, který se vyskytuje v rostlinách a ovoci a zelenině dodává červenou barvu. Patří mezi jeden z provitamínů vitamínu A, dokáže absorbovat světlo.

Řadí se mezi karotenoidy a je velice významný antioxidant, který chrání náš organismus před škodlivým vlivem volných radikálů, které se vážou na antioxidanty a spolu s nimi jsou vyplavovány z těla. Díky tomu nepoškozují zdravé buňky.

Co všechno lykopen ovlivňuje?

  • Mezi pozitiní účinky působení likopenu na lidský organismus patří regenerace, kterou ocení především sportovci.
  • Také se mu připisují preventivní účinky proti vzniku rakoviny a to především žaludku a prostaty.
  • Působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám.
  • Podporuje imunitní systém.
  • Chrání kůži před škodlivým UV zářením.
  • Má antioxidantní účinky.
  • Pomáhá zlepšovat funkci prostaty.
  • Chrání pleť před stárnutím.

 

Upozornění

Vědci zjistili, že u kuřáků pozitivní vliv lykopenu mizí. Při preventivním nebo terapeutickém používání lykopenu, je potřeba současně doplňovat i vitamín C.

Kde všude lykopen nalezneme

Nejvíce lykopenu obsahují rajčata, zajímavostí je, že větší obsah mají rajčata tepelně upravená, neboť se lykopen lépe uvolňuje a organismus jej může snáze absorbovat. Dále pak je to vodní meloun, šípky, guava, papája, sladké vařené červené papriky, chřest, červené či fialové zelí, mango, mrkev, granátové jablko nebo červený grapefruit. Často jej také nalezneme v povrchových slupkách některých plodů.

 

Guava obsahuje, kromě lykopenu, velké množství vitamínu C a A, dále pak vápník a fosfor a semínka obsahují omega – 3 mastné kyseliny a vlákninu. Někdy bývá nazývána superovocem.

Papája – zralé plody není potřeba tepelně upravovat. Lze ji použít do ovocných salátů.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Magazín Zdravého koše
Close Cookmode