sdílet

Jak zpracovat podzimní úrodu ze zahrádky

Podzim je nejen nádherně barevné období, ale také čas sklizně. Na zahrádce dozrává ovoce a zelenina a je potřeba je nejen sklidit, ale i zpracovat.

Chcete letos vyzkoušet něco nového a méně tradičního? A co třeba čatný?

Čatný

Tato pochoutka pochází z indické kuchyně a pomáhá dochucovat základní pokrmy.

Je to jakýsi souhrnný název pro celou řadu různých druhů omáček, které se připravují z celé řady surovin. Základ tvoří ovoce a zelenina, které se dochucují různými přísadami. Mezi nejčastější patří rozinky, česnek, cibule, hořčice a ocet.

Podle použitých surovin mají i rozličné chutě – ostrá, pikantní, lahodná či sladká.

Kromě toho, že skvěle doladí chuť, také podporuje chuť k jídlu a pomáhá stimulovat zažívání.

Zelenina na čatný

Nejčastěji je to zelenina plodová, především rajčata, papriky, cukety či různé druhy dýní. Využít lze i rebarboru.

Ovoce na čatný

Z našeho ovoce jsou to především švestky, slívy, jablka nebo meruňky. Ze zahraničních druhů lze využít mango, banány, pomeranče nebo grepy.

Koření a bylinky

Především je to sůl a pak, podle druhů použitých surovin, zázvor, muškátový květ, pepř, česnek, nové koření, skořice či hřebíček.

Vyzkoušejte třeba čatný z cuket

Suroviny:

  • 1 kg cuket, dýní nebo jejich směsi
  • 2 papriky
  • cibule dle chuti
  • česnek, dle chuti
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 500 ml vinného octa
  • 100 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • 1/4 lžičko nového koření
  • 1/4 lžičky koriandru

Postup:

Zeleninu nakrájíme na drobno, dáme do hrnce a přidáme ostatní přísady. Za občasného míchání pozvolna vaříme asi 40 minut. Horkou směs přelijeme do skleniček, řádně zavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Magazín Zdravého koše
Close Cookmode